9 esszenciális aminosav a szójababokban

A táplálékfehérje biztosítja a kémiai építőelemeket, úgynevezett aminosavakat, hogy a különböző különböző fehérjék előállításához a szervezetnek működnie kell. Nem esszenciális aminosavak azok, amelyeket a szervezet saját sejtgépével gyárt. Ezzel szemben a szervezet nem képes az esszenciális aminosavak előállítására, hanem a diétájából. Bár sok állati fehérje biztosítja az aminosavak teljes mennyiségét, a szójabab és a quinoa az egyetlen növényi eredetű élelmiszer, amely mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza.

Az esszenciális aminosavak a kémiai hasonlóság alapján csoportosulnak. A lizin, a metionin és a treonin tagjai az esszenciális aminosavak aszpartátcsaládjának, és mind az éretlen, mind az érett szójababokban találhatók. A lizint számos fontos fehérjébe beépítik, és különösen fontos a csont-, izom- és ízületi egészség szempontjából. A metionin egyike azon két aminosavnak, amelyek ként tartalmaznak. A szervezet metionint használ a S-adenozil-L-metionin, a SAMe néven ismert vegyületté. Ez a vegyi anyag sokféle anyagcsere folyamatban vesz részt számos szervben, beleértve az agyat és a májat is. A treonin olyan régiója, amely általában reagál a foszfátmolekulákkal. A foszfát aminosavakhoz, például treoninhoz való hozzáadása fontos a fehérjék aktiválásában és deaktiválásában.

A szójabab, a tofu, a szójatej és más szója termékek tartalmazzák az esszenciális aminosavak piruvátcsaládját, beleértve a leucint, az izoleucint és a valint. Az aminosavak húrja egymásba hajlik, különböző fehérjék specifikus formájúak. A leucin, az izoleucin és a valin tipikusan a fehérjemolekulák belsejében találhatók meg, ami bizonyos módokon visszahajtja és háromdimenziós szerkezetét stabilizálja. Egy adott alak megőrzése döntő fontosságú a test különböző különböző fehérjeinek működésében.

Az illó aminosavak aromás családjába tartozik a fenil-alanin és a triptofán. Az “aromás” kifejezés nem utal ezeknek az aminosavaknak az illatára, hanem arra a tényre, hogy kémiai szerkezetük magában foglalja a kötött szénatomok gyűrűjét. A triptofán egyik fontos szerepe a szervezetben a szerotonin neurotranszmitterbe való beépítése. A fenilalanin más fontos idegrendszeri vegyi anyagok, köztük az epinefrin és a dopamin összetevői. Az étrendben lévő aromás aminosavak elégtelen mennyisége – a szójababtól vagy más fehérjeforrástól – lelassíthatja a szerotonin, a dopamin és az epinefrin termelődésének sebességét.

A hisztidin egyedülálló kémiai szerkezettel rendelkezik, szemben a többi esszenciális aminosavval. A szervezet hisztidint használ számos fontos vegyszer gyártásához, beleértve a hisztamint is. A hisztamin a vegyi anyag, amely az allergiás reakciók tüneteinek többségéért felelős, és más funkciókat végez emésztési és idegrendszerében.

Aspartát család

Pyruvate család

Aromás család

hisztidin