A cink és a palmetto zsugorodik-e a prosztata?

A prosztata, az ismert és a jóindulatú prosztata-hiperplázia vagy a BPH kiterjesztése a 40 év feletti férfiak körében gyakori egészségügyi probléma, és a 80 éves korig a férfiak körülbelül 90 százaléka rendelkezik ennek a feltételnek a National Institute of Health . A fűrész palmetta segíthet a prosztata méretének csökkentésében, míg a cinkkel való kiegészítés ellentmondásos. Beszélje meg kezelőorvosával, mielőtt az Ön egészségi állapotát kiegészíti.

Saw Palmetto

Az American Academy of Family Physicians (AAFP) szerint a Saw palmetto ugyanolyan hatásosnak tűnik, mint a hagyományos gyógyszer finaszterid, de jobban tolerálható és olcsóbb. A finaszterid a BPH kezelésében alkalmazott gyógyszer, amely növeli a tesztoszteron szintjét, és a tesztoszteron felelős a prosztata méretének csökkentéséért. Az AAFP-folyóirat 2003. márciusi számában Dr. Gordon, Gordon, összefoglalja azokat a klinikai kutatásokat, amelyek támogatják a pálmakép hatékonyságát a tünetek csökkentésére és a prosztata méretére. Gordon arra a következtetésre jutott, hogy ez a gyógynövény biztonságos és hatékony kezelést jelent a jóindulatú prosztata-megnagyobbodáshoz.

Cink viták

Korlátozott mennyiségű kutatás támogatja a cink-kiegészítés előnyeit a megnagyobbodott prosztata számára. Joseph Marion, az “öregedésgátló kézikönyv: A Természetes Egészség Encyclopedia” szerzője azt jelzi, hogy a prosztata mirigy 10-szer több cinket tartalmaz, mint bármely más szerv. Továbbá megállapítja, hogy az ásványi anyag mennyisége a szervezetben idővel csökken, és hogy több 50 évesnél több férfi hiányzik a cinkben. A cinkhiány és a prosztata-megnagyobbodás közötti összefüggés miatt a Marion a cink-kiegészítést javasolja a megnagyobbodott prosztata méretének csökkentésére, másrészt a közelmúltban elvégzett tanulmányok, mint például a “Biometals” című 2009. júliusi számában publikált kutatás Sapota megállapította, hogy a prosztatarákkal és a prosztata fertőzéseivel küzdő egyének cinkhiányosak lehetnek, míg a BPH-s férfiaknál magasabb a cink, mint az egészséges emberek. Egy másik tanulmány, amely a spanyol csapat által végzett “Investigacion Clinica” 2007 szeptemberében készült, hasonló következtetéseket vonult le.

Adagolás

A BPH-hoz tartozó fűrészes palmetták napi dózisa körülbelül 320 mg pálmás bogyóról szól. Amíg további kutatások nem támasztják alá a cink előnyeit a prosztata zsugorodásában, a kiegészítést ezen ásványi anyaggal kell fenntartani azok számára, akik cinkhiányban vannak. Ne lépje túl a 100 mg cinket naponta, mert nagyobb mennyiség csökkenti az immunrendszert.

Következtetés

Jelentős mennyiségű bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a palmetta segíthet a prosztata csökkenésében, bár az ásványi cink előnyei ugyanilyen feltételek mellett ellentmondásosak. Forduljon orvoshoz, hogy megtudja, ki lehet-e élvezni a BPH kiegészítőket, valamint a lehetséges mellékhatásokat és gyógyszerkölcsönhatásokat.