A cukorbetegek melatonint is szedhetnek?

Az alvászavarokat tapasztaló cukorbetegek megpróbálhatják megpróbálni a melatonint, egy közös kiegészítést, amelyről úgy gondolják, hogy segít az alvási szokások szabályozásában. De a cukorbetegeknek figyelemmel kell kísérniük a kiegészítéseket, hogy biztosítsák, hogy ne zavarják más gyógyszereket. A másik kérdés az, hogy egy kiegészítő, például a melatonin hatással van-e a vércukorszintekre, amelyek hajlamosak a cukorbetegek gyors ingadozására. Ellenőrizze kezelőorvosával, mielőtt bármilyen kiegészítést szed.

Funkció

Tipikusan az emberek vesznek melatonint, hogy segítsenek a testüknek egy új alvási menetrendhez igazodni. Például az időzónák közötti utazóknak jelei lehetnek, vagy nem képesek megfeleltetni az alvási szokásaikat az új régió éjszakai ciklusára. A szervezet természetes módon termeli a melatonin hormont, hogy szabályozza az alvás ciklusát. Néhány ember, akiknek álmatlanságuk vagy egyéb alvászavaruk alacsony a melatonin szintjén, ezért melatonin-kiegészítőket alkalmaznak, hogy a hormon normális szintre álljon.

Hatás

A MedlinePlus figyelmezteti a cukorbetegeket, hogy a melatonin alkalmazása befolyásolhatja a vércukorszintet, ezért gyakran figyelnie kell a vércukorszintjét, ha úgy dönt, hogy melatonint szed. Még akkor is, ha a melatonin nem befolyásolja negatívan a vércukorszintjét, továbbra is kérdéses a hatása. A MedlinePlus szerint a melatonin “valószínűleg hatásos” az alvászavarok kezelésére vak embereknél és gyermekeknél, akiknek van autizmusa vagy lelki gyengesége, de csak “valószínűleg hatékony” más olyan egészséges emberek kezelésére, akik ilyen alvászavarokat tapasztalnak, mint a jet lag vagy az álmatlanság.

Jelentőség

Az American Diabetes Association figyelmeztet arra, hogy a melatonin csökkentheti a glükózhasznosítást és növelheti az inzulinrezisztenciát. Ez a probléma a cukorbetegek számára, akik túl kevés inzulinnal vagy rosszul működő inzulinnal rendelkeznek, vagyis nem képesek hatékonyan szállítani a glükózt az olyan különböző testsejtekre, amelyek energiaforrásként támaszkodnak rá. Ha a melatonin rontja a már komoly problémát, akkor a vércukorszint túl magasra emelkedhet. Ha túl hosszú ideig tartanak fenn, akkor a légszomj, az émelygés, a hányás, a lélegzet, amely gyümölcsös illatot és valószínűleg cukorbeteg kómába esik.

szempontok

Ha cukorbeteg vagy, aki a melatonin szedését fontolgatja, konzultáljon kezelőorvosával, hogy megállapíthassa, vannak-e esetleges szövődmények, amelyeket figyelni kell. Kezelőorvosa figyelembe veszi a cukorbetegség típusát, az orvosi előzményeket és más tényezőket, hogy megérkezzen egy ajánlásra. Az American Diabetes Association rámutat arra, hogy az ilyen típusú gyógyszerek és kiegészítők mellékhatásai, hatékonysága, gyógyszerkölcsönhatások és megfelelő adagolási információk nem minden esetben ismertek. Tehát talán a legmegfelelőbb az alternatív kezelések az alvási problémára.