A kalcium hatása az idegrendszerre

A kalcium fontos szerves anyag az egész test sejtjeiben, elsősorban a csontokban és fogakban, de a lágy szövetekben is. A kalciumot élelmiszerek és táplálékkiegészítők segítségével szerezheti be, és számos hatással van a szervezetére, beleértve az idegrendszerre gyakorolt ​​hatásokat. Az idegrendszer magában foglalja az agyat, a gerincvelőt és a perifériás idegeket, amelyek szabályozzák a testmozgást és a sejtműködést. Beszéljen orvosával a kalcium-kiegészítők használata előtt.

Cell jelzés

A kalcium szerepe az idegrendszer működését tekintve a sejtjelzés. A kalcium fontos az erek összehúzódásában és terjeszkedésében, az idegi impulzus átvitelében, az izomösszehúzódásban és a hormontermelésben. Az izomsejtekben az idegvégződések olyan kalciumionokat bocsátanak ki, amelyek az aktivátor fehérjéhez kötődnek. Az aktivátor fehérjék iniciálják az összetett izomösszehúzódást és lehetővé teszik az izmok mozgását. Kalcium nélkül az izmok nem tudnának összehúzódni és pihenni.

Sérüléses válasz

A kalcium közvetítő tényező lehet az idegrendszer válaszainak megkezdésében és szabályozásában, a Journal of Neurotrauma által 1992 márciusában közzétett tanulmány szerint. A kutatók azt találták, hogy amikor egy sejt sérül a traumával, a központi Az idegrendszer a károsodott sejtbe a kalciumot a további sejtkárosodás elleni lehetséges védőintézkedésként továbbítja. A kalcium olyan sejteket keres, amelyek halottak vagy haldoklók, és blokkolja a szervezetet az anyagcsere-erőforrások pazarlásából próbálják megjavítani őket.

Agy fejlesztése

A kalcium az agysejtek fejlődésének minden fázisában részt vesz az élet korai szakaszában, a 2009-es “Progress in Brain Research” folyóirat által közzétett tanulmány szerint. A kalcium képes szabályozni az idegsejtek fejlődését, és képes strukturális és Funkcionális adaptációkat specifikus agysejtekben. Amikor az agy fejlődésének kalciumfüggő hálózata nem működik megfelelően, néha az anya kalciumhiánya terhesség alatt, a magzat fejlődő betegségeinek, például az autizmusnak vagy a mentális retardációnak a kockázata nő.

ajánlások

A szervezetnek szüksége van a kalcium finom egyensúlyára annak érdekében, hogy optimálisan működjön. Túl sok kalcium vagy hiperkalcémia okozhat potenciálisan súlyos mellékhatásokat, túl kevés kalciumot vagy hipokalcémiát is káros hatással lehet. A kalcium javasolt táplálékfelvétele az Élelmiszer- és Táplálkozási Tanács által meghatározott módon napi 1000-1.200 mg a legtöbb felnőtt számára. A serdülők, az idősebb felnőttek és a terhes vagy szoptató nők további kalciumot igényelhetnek. Beszéljen orvosával, hogy megállapítsa, mennyi kalciumot kell naponta bevenni az optimális egészség érdekében.