A kalcium-kiegészítők okozhatnak gyomorpanaszokat?

A kalcium-kiegészítők nem okoznak közvetlenül gyomorhurutot, azonban székrekedéshez vezethetnek, ami felborulhat a gyomorban. A kalciumot tartalmazó multivitaminok hányingert és gyomorpanaszokat okozhatnak. Forduljon orvosához, ha hányingere vagy hasi fájdalma van a kalcium-kiegészítők szedése után, mivel ezek az anafilaxiás tünetek lehetnek.

Kalcium-kiegészítők

A kalcium-kiegészítőket az emberek nem kapják meg elégséges étrendi kalcium az élelmiszerforrásoktól, a laktóz intoleranciától vagy az osteoporosis kialakulásának fokozott kockázatától, mint például a 71 évesnél idősebb emberek vagy a menopauza alatt álló nők. Néhány kalcium-kiegészítő tartalmaz más vitaminokat és ásványi anyagokat, például D-vitamint vagy cinket, és rágható, gumival, porral, folyadékkal vagy tablettákkal megvásárolható. A kalcium a multivitamin formulákban is szerepel.

Mellékhatások

A kalcium-kiegészítők kapcsán tapasztalt gyakori mellékhatások a székrekedés és a fejfájás. Mellékhatások, mint például kiütés, csalánkiütés, viszkető bőr, légzési nehézség, szájban, arcában vagy nyelvében duzzadt, étvágytalanság, émelygés, hányás vagy tartós székrekedés, súlyos allergiás reakció tünetei, és haladéktalanul jelenteni kell az orvosnak. A Drugs.com azt ajánlja, hogy az összes felsorolt ​​mellékhatást jelentse az egészségügyi szolgáltatónak és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságnak.

Kalciumot tartalmazó multivitaminok

A multivitaminok vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, beleértve az ásványi kalciumot. Ezek a over-the-counter kiegészítők napi egyszeri adagolásra vannak szánva, hogy növeljék a vitamin- vagy ásványianyag-hiány kialakulásának kockázatát, ami számos egészségügyi problémához vezethet. A Drugs.com szerint a multivitaminok leggyakoribb mellékhatásai a hányinger és a fejfájás.

szempontok

Ha kellemetlen hasi fájdalmat, hányingert, puffadást vagy bélgázt tapasztal, ezek a tünetek mindegyike összefüggésben van a székrekedéssel. Ha azonban a tünetek tartósak, forduljon orvosához. Vegyük a kalcium-kiegészítőt egy pohár vízzel vagy gyümölcslével és egy teljes étellel, hogy csökkentsük a mellékhatásokat.