A mellkasi nyomás a mozgással megkönnyebbült

A mellkasi nyomás vagy a fájdalom sokféle egészségügyi problémát jelezhet, amelyek közül néhány komoly vagy akár életveszélyes, és mások sokkal jóindulatúbbak. Ha mellkasi nyomás észlel, azt gondolhatja, hogy szívroham vagy valamilyen szívprobléma van. De ha a mellkasi fájdalmad vagy a nyomás enyhül a mozgás körül, akkor valószínűleg nincs kardiovaszkuláris epizód. Mindazonáltal, mindenképpen említse meg az orvosával esetlegesen felmerülő problémákat.

A mellkasi üregben és a felső torzában lévő struktúrák – például a szívét, tüdejét, nyelőcsöveit és bordáit – több okból is nyomást vagy fájdalmat okozhatnak, a University of Maryland Medical Center szerint. Az izmok, az idegek és az inak is nyomásérzékeny források lehetnek. Mivel a mellkasi nyomás és a fájdalom kissé homályos tünetek, a lehetséges okok általában szívinfarktushoz és nem szívhez kötődnek, attól függően, hogy milyen egyéb tünetek társulnak a nyomáshoz.

A mellkasi nyomás, szorosság vagy teltség érzése azt jelezheti, hogy szívrohamot vagy más szívproblémát okoz. A szívvel kapcsolatos mellkasi fájdalmat általában mellkasi, hát, váll, nyak és állkapocs sugárzó légszomj, hányinger, szédülés, izzadás és zúzódás okozza, jegyezte meg a MayoClinic.com. Ez a fajta nyomás vagy fájdalom jellemzően változó intenzitású, és néhány percnél tovább tart. Ha a mellkasi nyomás elhagyja vagy enyhíti a helyzet megváltoztatását vagy mozgását, ez valószínűleg nem szívproblémát jelez. A zsindelyek és a felső légúti fertőzések égési érzést okozhatnak mellkasi nyomás vagy fájdalom mellett, míg a gyomor-bélrendszeri problémák, mint a gastrooesophagealis reflux betegség vagy a GERD, fájdalmat vagy nyomást okoznak a szegycsont vagy a mellszívó alatt, jegyzi meg a Michigan Egyetemi Egészségügyi Rendszer.

A nem szív alakú mellkasi nyomás vagy a fájdalom, amely elmúlik, amikor mozgásban van, számos oka lehet, és csak az orvos adhat megfelelő diagnózist. A mellkasi nyomás a légzőszervi problémák, például a tüdőgyulladás, az asztma, a tüdőembólia, a mellhártyagyulladás vagy az összeomlott tüdő miatt következhet be, állítja a Maryland Egyetem Orvosi Központja. Ritka esetekben a tüdőrák mellkasi nyomást vagy fájdalmat okozhat. A gyomor-bélrendszeri problémák gyakran okoznak érzést a mellkasi nyomásnak, különösen gyomorégés vagy GERD, nyelőcső-görcsök, nyelési rendellenességek, például achalasia, hiatus hernia, valamint hasnyálmirigy vagy epehólyag-problémák, például hasnyálmirigy gyulladás és epekő. A fibromyalgia és más krónikus fájdalom betegségei fájdalmas izmokat okozhatnak a mellkasodon, míg a költségkondritisz a bordák gyulladását okozhatja a bordái és a szegycsont között. A sérült vagy sérült bordák mellkasi fájdalmat is okozhatnak, de a fájdalom általában rosszabbodik, ha mozgásban van.

Ne próbálja önmagát diagnosztizálni a mellkasi nyomáson vagy a fájdalom tünetein, mivel a mellkasi nyomás súlyos és veszélyes állapotot jelezhet. Bár a mozgás által általában enyhített mellkasi nyomás nem jelez szívproblémát, sürgősségi orvosi ellátást kérjen, ha bármilyen szívinfarktus bármely más tünete van, vagy ha a mellkasi nyomás súlyosbodik és légzési nehézségei vannak, tanácsot ad a University of Michigan Egészségügyi Rendszer.

típusai

Tünetek

szempontok

Figyelem