A szénhidrátok előnyei és hátrányai

A szénhidrátok lényeges üzemanyagot biztosítanak a szervezetnek és más egészségügyi előnyöknek, de vannak hátrányai. Az úgynevezett rossz szénhidrátok túlfogyasztása – finomított szénhidrátok és hozzáadott cukrok – vezet a súlygyarapodáshoz és a vér trigliceridszintjeinek magas szintjéhez. Elkerülheti a hátrányt azáltal, hogy figyelemmel kíséri az Ön által elfogyasztott mennyiséget, és teljes szénhidráttartalmát teljes kiőrlésű gabonával, babokkal, gyümölcsökkel és zöldségekkel töltheti be.

A legjobb üzemanyag az Ön testéhez

A cukrot és a keményítőt, vagy egyszerű és komplex szénhidrátot glükózra emésztjük, melyet a sejt minden sejtje metabolizál, hogy tüzelőanyagot termeljen. A szénhidrátok folyamatos adagolása különösen fontos az agyad számára, és támogatja a tartós izomfunkciót a sport- és állóképesség során az Iowa State University szerint. A megfelelő mennyiségű szénhidrát fogyasztása meggátolja a fehérjék energiafelhasználását is, ami azért fontos, mert a fehérje más életfenntartó munkahelyeket tölt be. A férfiak és nők napi 130 gramm szénhidrátot fogyasztanak, vagy napi kalóriájuk 45-65 százalékát kapják szénhidráttól, az Orvostudományi Intézet szerint.

Egészségügyi előnyök a rostból

A rost elsődleges forrása a gyümölcs, a zöldség, a teljes szemek és a bab. Mindegyik tartalmaz szálas oldhatóságú és oldhatatlan anyagot – de különböző arányban. A rostanyagot nem emésztik fel az energia számára, de más egészségügyi előnyökkel is jár. Az oldható rost csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát a koleszterinszint csökkentésével, és segít megelőzni a vércukor tüskéit. Az oldhatatlan rost biztosítja a rendszeres bélmozgásokat. A rostok nagyobb bevitele megakadályozhatja a magas vérnyomást és elősegítheti a fogyás lehetőségét, a 2009. áprilisi “Nutrition Reviews” című számában közzétett jelentés szerint. Az Orvostudományi Intézet napi 25 gramm női bevitelt és 38 grammot ajánl a férfiaknak.

Hízás

Míg több szénhidrátot lehet fogyasztani, mint amennyire szüksége lenne, ami extra kalóriát és potenciális súlygyarapodást jelent, nagyobb súlyt fenyeget a súlya, ha túlságosan hozzáadott cukrot fogyaszt. Az élelmiszerek feldolgozása vagy előkészítése során hozzáadott cukor nem járul hozzá tápanyaghoz, és gyorsan emészthető, így a vércukorszintet tompítja. A vérben feleslegben lévő cukor kiváltja a cukor zsírrá történő átalakítását. A nőknek a cukrot kevesebb, mint 6 teáskanálra kell korlátozniuk naponta, míg az emberek nem fogyasztanak többet, mint 9 teáskanál, az American Heart Association szerint.

Egészségügyi kockázatok

A finomított szénhidrátok és a hozzáadott cukor fogyasztása növelheti a triglicerid szintjét a vérben, a Massachusetts Medical School egyeteme szerint. A magas trigliceridek koszorúér-betegséggel, cukorbetegséggel és zsíros májbetegséggel társulnak. A hozzáadott cukor szerepe más egészségügyi problémákban továbbra is tanulmányozható, és a publikáció idején a kutatás nagy része nem volt meggyőző. Azonban a bizonyítékok egyre inkább a magas vérnyomás, a krónikus gyulladás és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának fokozott kockázatával járnak a cukorral édesített italok magas fogyasztásával kapcsolatban, a 2010. áprilisi “Fiziológia és viselkedés” című kiadványban közzétett áttekintés szerint.