A teljes búza és zab segíthet a fogyásban?

A teljes kiőrlésű gabonák, mint például a teljes búza és zab, teljes étkezési élelmezést kínál számos egészségügyi előnyhöz. Ezeknek az ételeknek számos fontos vitaminja és ásványi anyaga van, gazdag rosttartalma pedig csökkenti a koleszterinszintet és hozzájárul az egészségesebb vércukorszinthez. Segíthetnek az egészségesebb testsúly elérésében is, de kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt megváltoztatja az étrendjét.

Az élelmiszerek energiasűrűsége az adott mennyiségben lévő kalóriák mennyiségére utal. A zab, a teljes búza és az egyéb rosttartalmú élelmiszerek alacsony energia sűrűségűek, vagyis kis mennyiségű kalóriát fogyasztanak nagyobb mennyiségben. Az ilyen típusú tételek bevitele az étrendbe lehetővé teszi, hogy többet eszel – csökkentve az éhínség és a megfosztás veszélyét – miközben a kalóriabevitel olyan szinten tartható, amely elősegítheti a fogyást.

A Bariatric sebész és a súlycsökkentő szakember Jan Barron, M. D. szerint a szálas gazdag ételek két különböző típusú rostot tartalmaznak, amelyek mindegyike hozzájárulhat a fogyáshoz. A gabonafélék, mint a teljes búza, adják hozzá az ételes rostokat az étkezéshez, ami gyorsabban érezheti magát, minél kevesebbet enni. Az oldódó rostok, amelyek a zab termékei gazdagok, hosszabb időt vesz igénybe, hogy kilépjen a gyomrából, ami elősegítheti a teltségérzetet, ami ennél később kevesebbet eszik. Hozzájárulnak a teltség érzéséhez is, mivel több vizet szívnak fel az emésztőrendszerben, ahogy áthaladnak.

Dr. Penny Kris-Etherton és a Pennsylvania Állami Egyetem munkatársa tanulmányt végzett a teljes kiőrlésű gabonák és a finomított szemek hatásának vizsgálata alapján. Az “American Journal of Clinical Nutrition” 2008. januári számában beszámoltak arról, hogy a résztvevők egy alacsony kalóriatartalmú diétát követtek, amely teljes vagy finom szemcsékben gazdag. Míg minden tantárgy hasonló számban esett vissza, az egész gabonaszeletek több zsigeri zsírt vagy zsírt tartalmaztak. Ennek oka részben a gyulladás szintje és a fokozottabb vércukorszint.

A teljes búza, zab és egyéb rosttartalmú teljes kiőrlésű termékek fogyasztása segíthet a testsúlycsökkenésben, de ezeknek az ételeknek a hozzáadása valószínűleg kevéssé fogható, nem tartalmaznak olyan speciális anyagot, amely elősegíti a testsúlycsökkentést a zsírfelszívódás gátlásával vagy az étvágy csökkentésével. Egy súlycsökkentő gyógyszer lehet. Ettől finomított szemek helyett enni az ételt, és más rosttartalmú ételeket adni a diéta, például a gyümölcsök és a zöldségek számára. Célozza legalább 25 g rostot naponta.

Alacsony energia sűrűségű ételek

A száloptikás élelmiszerek előnyei

Egész szemek és hízott zsírok

szempontok