A túl alacsony HDL-koleszterin okai

A koleszterin a lipid / zsír osztály. A túl sok koleszterin a vérben, különösen a kis sűrűségű lipoprotein vagy a “rossz” koleszterin, hozzájárul az artériák eltömődéséhez, ami a szívbetegségek kockázati tényezője. Másfelől a magas sűrűségű lipoprotein vagy a “jó” koleszterin magas szintje védelmet nyújt a szívbetegségek ellen, a HDL a véráramba kerül, a koleszterint összegyűjtve, és visszaadja a májba a lebontás és az ártalmatlanítás céljából. A genetika, a testmozgás és az étkezési tényezők hiánya.

Jelentőség

A lipid-rendellenességek nagyon jelentősek, függetlenek a szívkoszorúér-betegség kialakulásához. A megelőzést vizsgáló tanulmányok, mint például a koronária elsődleges megelőzési próbája és a Helsinki Heart Study tanulmányai kimutatták, hogy az LDL csökkentése és a HDL-koleszterinszint emelése jelentősen csökkenti a szívbetegség kockázatát. A National Cholesterol Education Program irányelvei szerint a 35 mg / dl-nél alacsonyabb HDL-koleszterinszint túl alacsonynak tekinthető. Az összkoleszterin és a HDL koleszterin aránya egyaránt fontos szerepet játszik a szívbetegségek kockázatának meghatározásában, és kevesebbnek kell lennie az 5-nél. Más intézmények magasabb kardiovaszkuláris előnyöket ajánlanak a HDL-szintekhez képest.

Genetika

A HDL szint genetikai kontrollja összetett, de létezik. Az alacsony HDL-koleszterinre irányuló genetikai hajlam a kardiovaszkuláris betegség kockázati tényezője, amelyet nem lehet szabályozni. Így az életmód módosítása fontosabb azok számára, akik hajlamosak az alacsony HDL koleszterinszintre. A kardiológia jelenlegi véleményében megjelent cikk szerint az alacsony HDL-koleszterinnel rendelkezőknek akár 20 százaléka ritka génmutációval is küzd, amely gátolja a HDL szintézist. Az ABCA1 gén közös változatainak mutációja hozzájárulhat az alacsony populációban a HDL szinthez.

Nem elegendő a testmozgás

A gyakorlat jelentősen javítja a koleszterinszintet, és különösen előnyös a HDL-koleszterinszint növelésére. A Research Quarterly for Exercise and Sport közelmúltban megjelent tanulmánya azt vizsgálta, hogy a rendszeres testmozgás milyen hatást gyakorol 20 évtizeden át tartó, 20 férőhelyes férfiak koleszterinszintjére (hozzájárul a szívbetegséghez). A korosztályok 30-51 évesek voltak. Azok, akik napi 45 perces napi 3 és félhetes napi 45 perces formális edzésprogramban vettek részt, javulást mutatott minden lipidszintben, beleértve a HDL-koleszterin szint emelkedését és az összes A HDL-koleszterinre. A mérsékelt fizikai aktivitás (akár 30 perc, akár heti három nap egy aerob tevékenység) elegendő a HDL szintjének jelentős növeléséhez.

Túl kevés diétás Omega-3 zsírsav

Kétféle omega-3 zsírsav (esszenciális zsírsav), dokozahexánsav és eikozapentaénsav. A diófélék – különösen a diók – és a repce, a lenmag, a szójabab, a dió és a búzacsíra olajok mind gazdag forrása a DHA. Az EPA zsíros, hidegvizes halakban található, mint a lazac, a makréla, a szardínia, a laposhal, a pisztráng és a tonhal. Nem elég az omega-3 zsírsavban gazdag ételek fogyasztása hozzájárul az alacsony HDL-koleszterinszinthez.

Nem fogyasztják a megfelelő növényi élelmiszereket

Egyes gyümölcsök növelhetik a HDL koleszterinszintjét. A sötét vörös vagy lila bőrrel rendelkező gyümölcsök magasak egy resveratrol nevű polifenolvegyületben. A cseresznye, a szőlő, az alma és a bogyó különösen magas a resveratrolban, az “Oxidatív Medicine és Cellular Longevity” 2009. november-decemberi számában. Amint azt a felülvizsgálat is jelezte, a resveratrol ételek jelentősen növelik a HDL szintjét.