Agresszív viselkedés a felnőtteknél

Az agresszió kezelése nehéz és stresszes lehet. “A szociálpszichológiában az agresszió fogalmát általában úgy definiálják, mint bármely viselkedést, amelynek célja, hogy kárt okozzon egy másik személynek, aki nem akarja károsítani őket” – írja Brad J. Bushman és L. Rowell Huesmann a “Szociálpszichológia kézikönyvében”. Az agresszív viselkedés hátrányosan befolyásolhatja az ilyen tendenciájú embereket és másoknak, akik kapcsolatba kerülnek vele. Ha Ön vagy egy szeretett személy agresszióval küzd, akkor fontos megérteni a problémát, és törekedni kell annak ellenőrzésére.

Okoz

Bár szinte bármilyen ösztönző hatással lehet, az alapul szolgáló kérdések jellemzően az agresszív viselkedéshez járulnak hozzá. Bizonyos anyagok, például az alkohol és a szteroidok visszaélése általában növeli az agresszió mértékét, Peter N.S. szerint. Hoaken és Sherry H. Stewart a “Addictive Behaviors” folyóiratban megjelent cikkében. Ez genetikai hajlamtól, más biológiai eredetűktől és a mentális egészséggel kapcsolatos aggályoktól is származhat. Ez utóbbi többek között olyan témákat is tartalmazhat, mint a trauma utáni stressz, a személyiségzavarok vagy a skizofrénia, Dr. Marie E. Rueve és Dr. Randon S. Welton az “Erőszak és mentális betegség” című cikkében a “Psychiatry” c.

típusai

A közvetett agresszió lehet, hogy egy másik személyről hazudik, vagy más módon megzavarja az életét, miközben Ön valójában nem körülötte van. Az erőszak viszont az agresszió közvetlen formája, amely a másik személy fizikai károsodását eredményezi, és egyes esetekben a halálba fulladhat, mondja Bushman, a kommunikáció és a pszichológia professzora. Az agresszió is verbális vagy relációs – a társadalmi kapcsolatok megsemmisítésére irányul.

következmények

A gyakori agresszió börtönből, jogi díjakból, kapcsolatokból eredő problémákból és a fizikai és érzelmi jólétből eredő megzavarodáshoz vezethet. Például a fizikai agresszió növelheti a szétválasztás vagy a válás kockázatát – mondja Dr. Joann Wu Shortt és munkatársai a “Journal of Family Psychology” című cikkében. Ha otthonában gyermeke van, a verbális és fizikai agresszió is negatívan érinti őket.

Amit megtehetsz

Ha az azonosítható tényezők agresszivitást okoznak, például a túlzott stresszt, a mentális egészségi problémát vagy a kábítószer-visszaélést, akkor először foglalkoznia kell ezekkel. Ez magában foglalhatja a terápiás beavatkozásban való részvételt, a kezelési programot vagy egyszerűen a stresszorok otthon, munkahelyi vagy egyéb területeken történő csökkentését. Hasznos lehet a nonagrresszív módszerek megtanulása a másokkal való interakcióhoz – mondja Bushman.