Allergia a szegfűszegekre

A szegfűszeg nagyon aromás gyógynövény, amelyet széles körben használnak a főzéshez, az illatanyag összetevőjeként és a különböző betegségek gyógynövényként való felhasználásához. Számos feldolgozott élelmiszer és termék nyomnyi mennyiségű szegfűszegolajat használ, amelyet a növényből nyernek. A szegfűszeggel szembeni allergiás személyek általában reagálnak az olajra, ezért fontos, hogy alaposan olvassák az összetevők listáit. Mielőtt bármilyen növényi jogorvoslatot használna, beleértve a szegfűszegeket is, konzultáljon az elsődleges egészségügyi szolgáltatójával.

Allergiás reakciók

A szegfűben jelen lévő eugenololaj szájon keresztül irritálhatja a bőrt vagy a száj belsejét. Az allergiás reakció tünetei lehetnek fájdalom, bőrpír vagy irritáció, duzzanat vagy akár láz. Ha súlyos tüneteket észlel, forduljon az általános orvoshoz, vagy ha egy héten belül nem tisztázódik. Különösen valószínű, hogy az eugenololaj allergiája a Perus balsamjával szembeni allergia, a Myroxolon balsamum fafaj kéregéből származó természetes ízesítő és illatú.

Kerülendő termékek

A tisztán szegfűszeg olaj vagy a nyers fűszernövény mellett a szegfűszeg a termékek széles skálájába jut. A gyomorhurut, a hasmenés, a fog vagy az íny fájdalma vagy halitózis kezelésére tervezett vegyes gyógynövényeket tartalmazhat szegfűszeg vagy szegfűszeg olaj. Az italok és a feldolgozott élelmiszerek nyomokban tartalmazhatnak szegfűszegolajat az ízesítéshez. A fogkrém, a szappan, a parfüm és még a cigaretta is tartalmazhat szegfűszeget. A legtöbb esetben az összetevő íze illat vagy illat hozzáadására szolgál. A cigaretták esetében az eugenol a dohány ízét lágyítja.

Eugenol túladagolás

Még ha nem is allergiás a szegfűszegekre, akkor még mindig negatív és potenciálisan veszélyes egészségi hatások fordulhatnak elő túlzott mennyiségű szegfűszegből vagy eugenololajat tartalmazó termékekből. A túlzott eugenol bevitel befolyásolhatja a légzést, a vizeletet és az emésztést. A tünetek közé tartozhat a vér köhögése, hasmenés, hasi fájdalom, hányás, émelygés, májelégtelenség, szédülés, görcsrohamok vagy kóma. Azonnal forduljon sürgősségi segélyhez, ha nagy mennyiségű terméket fogyasztott, amely szegfűszegeket tartalmazott. Az orvosi válaszok közé tartozhat az endoszkópia, a segített lélegzés, a gyomormosás és a gyógyszeres kezelés. Tartsa távol a szegfűszegeket tartalmazó termékeket a gyermekektől a véletlen lenyelés elkerülése érdekében.

Személyek veszélyeztetettek

A Perus balsamjával szembeni allergiás betegek mellett több csoportot is tanácsolnak arra, hogy elkerüljék a szegfűszeg termékeinek használatát. A kisgyermekek általában negatívan reagálnak. Ha vese- vagy májproblémái vannak, lehet, hogy hajlamosabbak a negatív hatásokra. Ha terhes vagy szoptatós, kerülje a szegfűszeg olaj mennyiségét. Mivel az eugenol lassítja a véralvadást, kerülje a szegfűszegeket, ha vérzési rendellenessége van, vagy műtéten estek át.