Ancho chili por vagy chili por

A chili porok nem cserélhetők. A vörösesbarna por, amelyet gyakran találnak a boltokban vagy a kamrában, “chili powder” néven hasonlítanak ancho chili porra, de a két íz lényegesen eltérő. Az ancho chili por ancho paprikából készült, melyek a legédesebbek a chili paprikából, de viszonylag enyhék a többi chilis paprika fajtából készült porokhoz képest. A mexikói konyha mellett az ancho chili por is közvetlenül az ételekre szórható, sőt sóval és borssal.

Hagyományos chili por

A chili porként eladott vörösesbarna por egy fűszeres keverék, amely a chili és a hasonló ételeket tartalmazza. A szárított földi chilis csak egy összetevő. A legtöbb hagyományos chili por a bázison porított ancho vagy jalapeno chilis, majd hozzáadja a köményt, az oregánt, a fokhagymát és a sót. A chilipapra használt chilis fajtája meghatározza, milyen meleg lesz.

Ancho Chili Por

Az Ancho chili por egy tiszta chili por, amelyet csak a szárított chili paprikából készítenek, és nincs más összetevő. A friss poblano paprikákat megszárítják, a lapos, ráncos, szív alakú ancho paprikát. Finom őrlés esetén a szárított, vörösesbarna ancho paprika édes, enyhén, enyhén füstös fűszert eredményez. Ancho chili porat általában autentikus mexikói ételekben használnak, mint például tamales.

Chili Heat

A chili paprikákat a Scoville Scale szerint termelt forróság mértékére kell besorolni. Az Ancho paprika és a kapott ancho chili por nagyon alacsony a skála, csak 1000-2000 Scoville hőegység. Ez csak némileg magasabb, mint a normál zöldpaprikánál, a Scoville-skála esetében nulla értékkel. A Jalapeno paprika ezzel szemben általában 2500 és 5000 egység között mozog, és a fűszeres Cayenne vagy Tabasco paprika 30 000 és 50 000 egység között van – lényeges különbség.

Cserék

Ha kedvenc mexikói ételeket készítesz, és nincs ancho chili por, akkor ne használd a chili porat anélkül, hogy a címkét megvizsgálnád. A tiszta földi pasillából vagy a Coronado paprikaból készült chili por a leginkább a hő és aroma az ancho chili porban. Ha csak egy kevert chili por van, amely a jalapenon vagy más paprikán alapul, ami sokkal melegebb, mint az ancho-paprika, sokkal kisebb mennyiséget használjon, nehogy az edényt sokkal melegebbé tegye, mint amit a receptben felszólít.