Béta-alanin és fogyás

Az állóképességű sportolók, akik támogatják a maximális izomterhelést és javítják teljesítményüket, tartalmazhatnak béta-alanint a táplálékukban. Az American Council on Exercise megállapítja, hogy az optimális izomkimeneti teljesítmény mellett a béta-alanin a testsúlycsökkentést is elősegíti, növelve a sovány izomtömeget.

Mi a béta-alanin?

A béta-alanin egy természetben előforduló, nem esszenciális aminosav, amely a hisztidinhez karnozint hoz létre. A karnozin egy dipetide, amely fehérjében gazdag élelmiszerekben található, mint a csirke, a hal és a vörös hús. Az American Council on Exercise megállapítja, hogy a karnozin magas koncentrációi megtalálhatók a vázizmokban, valamint az első és a második típusú izomrostokban. Az egyik típusú izomszálakat lassú rostszálaknak is nevezik, és alacsony intenzitású edzésben használják őket. A két típusú izomszálak gyorsan feszes szálak, és gyors erőszakkal, például sprinteléssel használják őket.

Mit csinal?

A béta-alanin javítja az izomerőt és az állóképességet a karnozin mennyiségének növelésében a szervezetben, az Amerikai Gyakorlati Tanács szerint. Olyan, mint egy puffer az edzés alatt, hogy megvédje az izmokat a savasságtól és megakadályozza az izomfáradtságot. Más aminosavakkal ellentétben a béta-alanin nem járul hozzá a fehérje szintéziséhez vagy az enzimek termeléséhez a szervezetben.

Hogyan befolyásolja a fogyás?

Az American College of Sports Medicine azt javasolja, hogy a béta-alanin mennyisége az izmaidban növekedjen, így az erőssége és a kitartásod is. Izom szükséges a zsír égetéséhez a szervezetben. Ezért, növelve az izom mennyiségét a szervezetben, csökkenti a zsír mennyiségét a szervezetben. A Nutrition and Dietetics Akadémia úgy találja, hogy a béta-alanin-kiegészítők az étrendben segítenek javítani az izmok növekedését, ezáltal növelve a testzsír elégetését és fogyását.

Mellékhatások

A béta-alanin biztonságosnak tekinthető az egészséges felnőttek számára. Az Amerikai Orvostudományi Főiskola figyelmezteti, hogy a kiegészítő túlfogyasztása bőrkioltást vagy irritációt okozhat. A további mellékhatások jelenleg ismeretlenek. A Nutrition and Dietetics Akadémia beszámol arról, hogy nincs elegendő kutatás a béta-alanin hatékonyságának meghatározására.

pótlás

A Táplálkozási és Dietetikai Akadémia az edzés előtt és után 1 gramm és 1,5 gramm béta-alanint igényel. Kezdje azzal, hogy napi 1 grammot vesz be, hogy felmérje a tolerancia szintjét. Az egyesület kijelenti, hogy ezt az összeget egy hét után napi kétszer 1 grammra és 1,5 grammra a következő héten naponta kétszer, egyéni igényei alapján növelheti. A terhes, szoptató nők vagy úgy gondolja, hogy terhesek lehetnek, a diétás szövetség szerint nem alkalmazhatnak béta-alanin-kiegészítőket.