Carpalis alagút szindróma ideg- és íncsúszda gyakorlatokkal

A carpal tunnel-szindróma a kézben és a csuklóban jelentkező bizsergés, zsibbadás vagy gyengeség, melyet a középső idegre gyakorolt ​​nyomás okoz – az ideg, amely áthalad a csukló karpái alagútján, és érzékeli a kéz hüvelykujját, mutatóját és középső ujjait. Ez az ideg normális esetben simán csúszik a csukló csontjai és csontjai fölé. Azonban a kar, a csukló vagy a kéz ismétlődő mozgása elősegítheti a karpantikus alagút tér gyulladását és összenyomódását, a medianus idegzáródását vagy csípését. Az ideg és az ín sikló gyakorlatok célja az idegek befogásának és gyulladásának kockázatának csökkentése.

Dr. Leo Martin Rozmaryn által vezetett, a Journal of Hand Therapy 1998-as számában közzétett tanulmányban az ideg- és íncsúszdákkal kezelt résztvevők 28,2% -kal csökkentették a műtét szükségességét, és a megkérdezettek 70,2% -a jelentett jó Vagy kiváló eredményeket. Az ideg- és íncsúszási gyakorlatokat arra tervezték, hogy nyújtsák és elősegítsék az idegek és az inak rugalmasságát, amelyek áthaladnak a carpalis alagúton. A Lamia Pinar által vezetett és a “Therapy Advances in Therapy” című kiadványban 2005-ben publikált kutatás megerősíti, hogy az ideg- és íncsúszda gyakorlatok gyorsabb fájdalomcsillapítást és nagyobb funkcionális javulást eredményeznek, szemben azokkal a résztvevőkkel, akik nem használják ezeket a gyakorlatokat.

Fontos, hogy minden idegi siklóerőt elhárítsunk, hogy elkerüljük az ideg túlterhelését, ami tüneteket okozhat. Ehelyett nyúljon addig, amíg feszültséget érez, és megáll, ha fájdalmat vagy bizsergést érez. Az idegi siklómozgást úgy végezzük, hogy a karját az oldalára helyezzük, kissé mögötte a könyök finoman egyenesen. Ha a tenyér előrefelé néz, húzza hátra a csuklóját, amíg az enyhe feszültség nem érezte valahol a karját, majd lazítsa meg a csuklóját, amíg a feszültség enyhülne. Ismételje meg 10-szer. Ezután könnyítse meg a csukló feszességét kb. Felére, és lassan emelje fel a karját addig, amíg feszültséget nem érez – soha nem a vállmagasság fölött. Ezután engedje le a karját addig, amíg a feszültség enyhülne, ezt a folyamatot tízszer megismételve. Végül könnyítsd meg a karod feszességét kb. Felére, és döntsd el a fejét a felemelt karodtól, mielõtt a füled a vállig mozog, amíg feszültséget érez. Húzza ki a nyakát, amíg a feszültség enyhül. Ismételje meg 10-szer.

Kezdje ezt a második idegi siklási gyakorlatot a kézzel, majdnem egyenesen az arcod előtt, a csukló egyenes vagy semleges, és a tenyered távolodjon el tőle. Csinálja össze az ujjait, hogy teljes öklét képezzen. Tartsa a csuklóját semleges helyzetben, és állítsa az ujjait a hüvelykujjával a mutatóujjához közel. Hajlítsa hátra csuklóját, és tartsa meg ezt a helyzetet. Ezután vigye el a hüvelykujját előre és távol az ujjaitól. Forgassa a tenyerét, hogy szembenézzen veled, és a másik kezével húzza ki a kibontott hüvelykujját két másodpercig. Hajtsa végre öt ciklus ismétlődését három-négy alkalommal naponta.

Ez a gyakorlat kiváló a fájdalomhoz, amely a karon és a könyökön sugároz. Helyezze kézzel a vállmagasságot, a könyökét egyenesen és a tenyerével. Ha a vállmagasság kényelmetlen, akkor csökkentse a karja szögét lefelé, amíg kényelmesen el nem éri. Hagyja a csuklóját lassan előre lógni, és a másik kezével óvatosan nyomja a csuklóját az alsó rész felé, amíg gyengéden nem érezheti magát. Tartsa ezt a szakaszt 30-40 másodpercig, miközben óvatosan becsukja az ujjait, hogy növelje a nyújtást. Ezt a szakaszot két óránként, kétszer három alkalommal kell elvégeznie a megerőltető tevékenység előtt.

A csukló csuklója a csukló kiterjedésében és hajlításában is elvégezhető. A gyakorlat végrehajtása mindkét módon segít fenntartani a csukló egyensúlyát. A hosszabbító pozícióhoz tegye a kezét az alkar hátára a tenyér felemelt karján. Győződjön meg róla, hogy a vállak nyugodtak és a könyök a vállához és a füléhez igazodik. Kényelmes súlya a kezedben, általában 1 és 5 font között, hajlítsa előre csuklóját 4 pontig. Rövid ideig szüneteltesse, majd visszatér az eredeti pozícióba, ismét számolja a 4-et. Biztosítsa, hogy szabályozza a csukló felszabadulását és Hogy nem ugrik előre. A hátsó csukló csuklója, hajlítási pozíciója az alkar elülső részét a szék karja mellé tenyerével lefelé helyezi. Ugyanazt a súlyt használja, mint a hátsó helyzetben, húzza a csuklóját egy 4-es számra, röviden tartsa, majd térjen vissza a kiindulási helyzetbe, és ismét 4-re számol.

Kezeink és ujjaink folyamatosan megfogódnak és szorongatnak, de ritkán kifelé nyúlnak. Ez a gyakorlat célja, hogy megerősítse az izmokat, amelyek megnyitják a kezüket, és egyensúlyt teremtenek a kéz lezárásáért felelős izmokkal. Ez egy vastag gumiszalag elhelyezésével történik – a termékek kötődéséhez használt sávok kiváló választás – minden ujj és hüvelykujj körül. Szélesen terítse az ujjait a zenekar ellenállása ellen, tartsa 2-3 másodpercig, majd vigye össze őket. Ismételje meg ezt a mozgást 10 alkalommal. Ha az egyik sáv túlságosan könnyű, adj hozzá egy másikat az extra ellenállásért.

Előnyök

Median Nerve Glide Gyakorlat 1

Median Nerve Glide gyakorlása 2

A lábfej extenzor nyújtható

Csukló Curl

Gumi zseb ujjak nyúlnak