Csecsemőknél a bronchiális pneumonia

A bronchiális pneumonia, más néven bronchopneumonia, a tüdő bronchiális tubusainak fertőzése és a csecsemők leggyakoribb tüdőgyulladása. Ha gyermeke olyan tüneteket mutat, mint a magas láz, a termékeny köhögés, az étvágytalanság, a gyengeség, a zihálás és a légzési nehézség, azonnal forduljon gyermekorvosához. A bronchiális tüdőgyulladás a csecsemőhalál egyik vezető oka, ezért fontos, hogy azonnal kezeljük.

Okoz

A bronchiális tüdőgyulladás a felnőtteknél jobban érinti a csecsemőket, mivel a légzőszervi immunrendszerük még mindig éretlen. A bronchopneumonia fő oka a pneumococcus néven ismert baktérium. A betegségért felelős egyéb baktériumok a staphylococcus aureus és a mycoplasma pneumoniae. Vírusok, mint például az influenza vírus vagy az adenovírus is okozhatják. Időnként a fertőzés másodlagosan hideg állapotban vagy olyan betegségeknél fordul elő, mint a kanyaró.

Diagnózis

A gyermekorvos megfigyeli a baba légzési mintázatát, és megfigyeli a tüdejét sztetoszkóppal. Rendellenes hangok és zajok lesznek a tüdőfertőzés első jelzései. Rendelheti mellkas röntgensugárját, hogy megtudja a fertőzés típusát, helyét és terjedelmét. Vér- és orrkiválasztási mintákat is küldhet laboratóriumi vizsgálatokhoz az okok meghatározásához.

Kezelés

A bakteriális bronchopneumóniát orvosa kezelni fogja antibiotikumokkal. A vírusos formában nem léteznek gyógyszerek, de a fertőzés önmagában véget ér. Fontos, hogy gyermeke hidratálódjon és segítsen belélegezni párásító használatával. Kérdezze meg kezelőorvosát, ha a lázcsökkentőket a láz ellenőrizheti. Ha a betegség súlyos, a baba kórházba kerülhet, és antibiotikumokkal és folyadékokkal kezelhet IV terápiával.

Megelőzés

A leghatékonyabb módszer a gyermeke tüdőgyulladásának megakadályozására az oltás. A pneumococcus, az influenza és a kanyaró elleni vakcinák a baba életének első hónapjaiban állnak rendelkezésre. Ügyeljen arra, hogy a baba jól fogyjon, és sok folyadékot kapjon, és pihenjen. Füstmentes környezetet mindig tartson. A megfelelő higiéniai gyakorlatok, mint például a gyakori kézmosás, segítik a hörgő tüdőgyulladás kockázatának minimalizálását.