Előnyei és kockázata 72% -os sötét csokoládé

A sötét csokoládé több egészségügyi ellátást kínál, mint a tej vagy a fehér csokoládé. A kakaó magasabb koncentrációja azt jelenti, hogy a sötét csokoládé több pozitív egészségi tulajdonsággal rendelkező anyagot tartalmaz. Bár a 72 százalékos sötét csokoládé némi kockázattal jár, kis mennyiségben fogyasztva pozitív hatást gyakorolhat az egészségére. A Michigan Egyetem azt javasolja, hogy legfeljebb 1 oz-ot fogyjon. Naponta, vagy 7 oz. heti.

Kardiovaszkuláris egészség

Egy, a The Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent 2008-as tanulmány szerint a napi két kakaótartalmú sötét csokoládé bárjában kétféle koleszterin szintet és vérnyomást csökkenthet. A kakaóban gazdag csokoládé, például a 72 százalékos sötét csokoládé szerepet játszhat a szívbetegségek és a keringési rendszer egyéb problémáinak megelőzésében. Bár a 72 százalékos sötét csokoládé sok zsírt tartalmaz, általában nem az a fajta zsír, amely ugyanúgy árt a szívnek vagy az artériáknak, mint más zsírok.

A flavonoidok

A kakaó a flavonoidok néven ismert polifenolokat, az antioxidánsok egy típusát tartalmazza. Káros ártalmas gyököket szívnak fel a szervezetből. A szabad gyököknek páratlan elektronjai vannak, amelyek megköti a kötést vagy megakadályozzák a sejtfalban lévő membránokat. A szabadgyökök okozta károsodások az életkorral összefüggő állapotok széles választékához vezethetnek, az ízületi gyulladástól az Alzheimer-kórtól. A csokoládé flavonoidok segíthetnek az agyi működés javításában az idősebb emberekben, és általában javítják az artériák rugalmasságát. Ez segít megelőzni a vérrögöket és a stroke-ot.

Cukor

A 72 százalékos kakaó-tartalmú sötét csokoládé 100 g-on kb. 24 g cukrot tartalmaz. Az American Heart Association azt javasolja, hogy a nők legfeljebb 100 kalóriát cukrot és férfiakat fogyasztanak naponta legfeljebb 150 kalóriát. Ez azt jelenti, hogy minden nap 100 gramm sötét csokoládét eszik napi 100% -át a nők számára, és az ember javasolt maximumának kétharmadát. A felesleges cukor a fogszuvasodáshoz, a szívproblémákhoz és az elhízás fokozott kockázatához kapcsolódik.

Koffein

A kakaó koffeint tartalmaz. Míg a kis mennyiségű koffein naponta nem okoz kárt, nagyobb dózisok miatt ideges, ideges vagy alvászavaros lehet. Komolyabban, a terhes nőknek javasoljuk, hogy kerüljék a koffeint, mivel az anyag növelheti a vetélés esélyét. Egy 100 g-os, 72 százalékos sötét csokoládé 80 mg koffeint tartalmaz. A normál felnőtteknek napi 200 mg koffeinre kell törekedniük. Ez azt jelenti, hogy egy nagy sötét csokoládé a napi koffeinbevitel több mint 1/3-át teszi ki.