Emberi hormonok a húsban?

Az USA-beli tehenek nyolcvan százalékát hormonokkal injektálják, hogy növeljék a méretüket, a sovány hústermelést és a takarmányhasznosítás hatékonyságát. Bár az Európai Unió 1985-ben megszüntette az amerikai hús felvásárlását a hormonhasználat miatt, a közvélemény biztonsága továbbra is szakadt. Az amerikai szarvasmarhákat és juhokat táplálják, beültetik vagy hormonokkal injektálják. Hacsak a boltban vásárolt hús nem szerepel az USDA Organic Certified termékkel, fennáll annak a veszélye, hogy maradék hormonokat tartalmaz.

A szarvasmarha-hormon vita része annak a körülménynek, hogy a leggyakrabban használt hormonok közül három “természetes”. Az ösztradiol, a progeszteron és a tesztoszteron különböző mennyiségben megtalálható humán hormonok. Ezek a hormonok felelősek a szexualitás szabályozásáért férfiak és nők körében, valamint a növekedés és a szaporodási ciklus. A trenbolon, a zeranol és a melengestrol-acetát olyan kémiai hormonok, amelyek a szarvasmarhák számára készültek. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal azt állítja, hogy ezek a hormonok nem károsak a marhahúsban talált mennyiségekben, bár az ellenzék azt állítja, hogy a vizsgálatok nem voltak átfogóak és többre van szükség ahhoz, hogy hatékonyan lezárják ezeket a hormonokat.

Habár a hormonokat bárki fogyasztja, aki nem ökológiai húsokat fogyaszt, kevés olyan populáció van, akiknek sokkal nagyobb az egészségügyi kockázata. Például a terhes és ápoló nőknek mérlegelniük kell a vas és a fehérje magas étvágyának előnyeit, mint a hús és a fogyasztó hormonok elfogyasztása a születésüktől. A hormonfelhasználók ellenzõi azt sugallják, hogy a fiatal nõk hamarabb beléptek a pubertásba a hormonok bevitelével, ami ellenõrizhetõ a csökkenő korban, amikor a lányok menstruációjukat elkezdik.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatala szabályozza a húsban maradandó hormon mennyiségét, az úgynevezett MRL-t vagy a Maximális maradványszintet. Az állati szervek, például a máj magasabb MRL-eket engedélyez, mint az izomhúsaik, például a steak. Az FDA kijelenti, hogy van nullás elvonási időszak, ami azt jelenti, hogy a hús a hormonok befecskendezése után bármikor biztonságos fogyasztásra. Ezeket a hormonokat pelletekké lehet beilleszteni a szarvasmarha fülébe, beadni vagy beadni a takarmányba.

A pubertás korai megjelenése, az iker-születések és a reprodukciós problémák gyakoribb előfordulása mind a hús hormonjait hibáztatta. A hormonhasználattal szembeni ellenfelek azt sugallják, hogy ezek a növekedési hormonok rákos megbetegedésekhez kapcsolódnak, például a mell- és méhrákhoz és a gyermekek fejlődésbeli problémáihoz. Az FDA tagadja, hogy a fogyasztott húsban a hormonok mikroszkopikus mennyisége bármilyen egészségügyi problémát okozhat, mint amilyenek ezek. Az alsó sor továbbra is organikus, ha aggodalomra ad okot. USDA Certified A szerves hús nem tartalmazhat mesterséges hormonokat, antibiotikumokat vagy mesterséges vegyszereket.

A Hormonok

Érintett csoportok

Hormon tartalom

szempontok