Energiaitalok rosszak a májért?

Az energiaitalok egyre népszerűbbek az Egyesült Államokban, a lakosság legalább 17 százalékát fogyasztják 2012-től, a piackutató Packaged Facts szerint. A szellemi és fizikai teljesítményt növelő termékekként forgalmazott italok tartalmaznak koffeint és édesítőszereket, valamint olyan összetevőket, mint a B-vitaminok, aminosavak és gyógynövény-stimulánsok. A túlzott koffein vagy a cukor bevitelének, illetve az italok alkohollal való kombinálásának kockázata miatt e italok biztonságosságát megkérdőjelezték, beleértve a májműködésre gyakorolt ​​hatásukat is.

Az alkohollal kevert energiaitalok gyakoribbá váltak a bárokban és az éjszakai klubokban. Az alkohol – egy depresszáns – egy stimulálószerrel, például koffeinnel maszkolja a mérgezés tüneteit, ami arra ösztönözheti az embert, hogy még többet inni. Mivel a máj az elsődleges szerv, amely felelős az alkohol lebontásához, a máj különösen érzékeny az ismert toxin egészségügyi hatásaira. Kezdetben az alkohol vagy egyéb tényezők májkárosodását vérvizsgálatok, például emelkedett májenzimek észlelik. Bármely súlyos májkárosodás – beleértve a zsírmájat és a cirrhózist – a progresszió függ attól a tényezőktől, beleértve az alkoholhasználat gyakoriságát és időtartamát.

Az energiatartalmú italok vagy mesterségesen édesítik, vagy tápláló vagy kalóriatartalmú édesítőszert, például glükózt, szacharózt vagy fruktóz-kukoricaszirupot tartalmaznak – az édesített szódához hasonló mennyiségben. A többi cukorhoz képest a gyümölcscukrot előnyösen a máj kezeli, így különösen ez az édesítőszer kötődik a zsíros májhoz – abnormális zsírfelhalmozódás, amely fokozhatja a hegesedést és a májkárosodást. Azonban minden tápláló édesítőszer problémásnak tűnik, ha feleslegessé válik. A “Journal of Hepatology” című kiadványban megjelent cikk egy több mint 5 900 felnőttet tanulmányoz, akik naponta egy cukorral édesített italt fogyasztottak, 56 százalékkal nagyobb a zsíros májbetegség kockázata azokhoz képest, akik nem ivották be ezeket az italokat. Nem volt kapcsolat a zsíros májbetegség és a mesterségesen édesített italok között.

Az energiaitalok negatív egészségügyi hatásainak nagy részét a magas koffeinfogyasztás okozza, a túlzott fogyasztás következtében. A hagyományos koffein mellett az olyan összetevők, mint a guarana, a kola nut és a yerbe mate tartalmaznak koffeint is, és jelenléte nem szerepel a számított koffein tartalmában. Bár a túlzott koffein olyan tünetekhez vezethet, mint az álmatlanság, a megnövekedett szívverés, nyugtalanság és szorongás, a koffeinről nem ismeretes, hogy negatív hatással van a májra, a 2016. januári felülvizsgálat szerint a “terápiás előrehaladás a gasztroenterológiában”. Egyéb gyakori összetevők – ginseng, taurin , Karnitin és B-vitaminok – nem ismert, hogy májproblémákat okoz. Kevesebbet ismerünk az összetevők különböző formáinak és koncentrációinak, valamint az energiaital összetevők kombinációjának az egészségre gyakorolt ​​hatásáról.

Az állatkísérletek jelentései vegyes eredményeket mutattak. Egy tanulmány szerint 36 napig az energiaitalporral táplált nyulak alacsonyabb máj enzimszintet mutattak a nyulakhoz képest, amint azt a “Nigerian Quarterly Journal of Hospital Medicine” 2011. januári számában közzétett kutatás szerint közzétették. A “Advanced Pharmaceutical Bulletin” 2013. márciusi kiadásában azt mutatták, hogy az energiaitalnak önmagában vagy alkoholokkal keverve 30 napig fogyasztott patkányok a májenzimek növekedését mutatták. Sajnálatos módon nincs emberi kutatás az energiaitalok májkárosító hatásairól. Mivel a máj és a gyomor-bél traktus sokkal nagyobb koncentrációban fordul elő az energiaital-összetevőkhöz képest más szervekhez képest, több emberi kutatásra van szükség az energiaitalok biztonságának megértéséhez.

Bár a korlátozott vagy ritkán fogyasztott energiaitalok valószínűleg nem befolyásolják a májat, a cukorral édesített vagy alkoholtartalmú italok gyakori és hosszú távú fogyasztása kockázatot jelenthet a máj egészségi állapotára nézve, a májhatásokkal kapcsolatos kutatások hiánya ellenére A túlzott energiaitalokra utaló esetjelentések májkárosodást okozhatnak. A hepatitis vagy a májgyulladás egy olyan nőben diagnosztizálták, aki napi 10 heveny energiát fogyasztott naponta, és egy embernek májkárosodása volt diagnosztizálva, miután 3 cukormentes energiaitalot fogyasztott naponta egy év alatt, a “International Journal Egészségtudományi tudományok. “Ha egészséges felnőtt vagy, és energiatartalmú italokat tervez, korlátozza használatát, és kerülje azokat, ha bármilyen nem kívánt tünetet okoznak. Ha Ön gyermek vagy tinédzser, akkor célszerű elkerülni ezeket az italokat, hacsak orvosa kifejezetten nem engedélyezi a mérsékelt felhasználást. Végezetül, ha bármilyen egészségügyi problémája van, tanácsot kérjen orvosától, mielőtt ezeket az italokat felszívná.; Értékelte: Kay Peck, MPH, RD

Az alkohol hatása

Édesítőszerek hatása

A koffein és egyéb összetevők hatása

Rendelkezésre álló kutatás

Figyelmeztetések és óvintézkedések