Étrendi terv a hasmenés problémáira

A hasmenés az Egészségügyi Világszervezet szerint a gyakori laza székletet, általában napi több mint háromszor halad át. Mindig kérdezze meg kezelőorvosát alapos értékeléssel, ha a hasmenése nem csökken néhány napon belül. Egy étkezés, amely lassítja vagy megállítja a hasmenését, segíteni fog abban, hogy jobban érezze magát, miközben még mindig biztosítja a szervezetnek a megfelelő tápanyagokat.

Hasmenés okai

A National Digestive Diseases Information Clearinghouse azt állítja, hogy a fertőzések az egészséges embereknél a hasmenés epizódok többségét okozzák. A fertőzés olyan baktériumokból származhat, amelyek az Ön által fogyasztott ételben, vírusfertőzésben vagy a vizekben vagy élelmiszerben jelen levő parazita fertőzésében találhatók. Egyéb okok közé tartozik a bélrendellenességek, a betegségek, bizonyos ételek vagy étkezési csoportokba tartozó élelmiszer-ingerlékenységek és a gyógyszerek mellékhatásaként. A hasmenés súlyos okai közé tartozik a cöliákia, a colitis vagy a Crohn-betegség.

Reggeli

A szelíd reggeli, amely segít fenntartani a megfelelő tápanyagfelvételt, miközben a hasmenés következtében fellép, óvatos választást tesz. A banán viszonylag magas káliumtartalma segíthet egyensúlyba hozni és cserélni a szervezetben lévő elektrolitokat, melyeket gyakori hasmenés következtében elveszíthet. Az 1 csésze rántott banán 806 milligramm káliumot és 5,8 milligramm szálat tartalmaz. Kerülje el a teljes búza pirítóst a hasmenés epizód közepén, mivel a gyomrának nehezebb ideje emésztenie a nagy mennyiségű szálat a teljes szemekbe. Ehelyett válasszon egy szelet finoman pirított fehér kenyeret kísérő banán.

Ebéd és vacsora

Folytassa elsősorban a szelíd, alacsony rosttartalmú ételeket ebédre és vacsorára. Az almaszósz, amelynek kevesebb rosttartalma van, mint a nyers almák, megnyugtató választást jelent a hasmenés miatt. A nem sós fűszerekkel vagy tál fehér rizszel megszórva sült fehér burgonyával feltöltik, és könnyű lesz a gyomra megemészteni. A sült vagy pirított csirke vagy a tiszta leves egészséges, könnyen emészthető kiegészítést tesz lehetővé akár ebédre, akár vacsorára. Tálaljuk egy egyszerű fehér tekercs nélkül vajjal. Míg az Országos Egészségügyi Intézmények orvosai azt ajánlják, hogy elkerüljék a legtöbb tejterméket, az élő baktériumkultúrákkal, például a Lactobacillus acidophilus joghurt segíthet csökkenteni a hasmenését, miközben egészséges baktériumokkal feltöltheti az emésztőrendszert.

stratégiák

Egy kis ételt fogyassz egész nap, nem pedig három nagy ételt. A kisebb étkezés könnyebben megemészthető, és nem okozhat további hasmenést. Az áfonya mellett az áfonya édes, hasmenés-barát ételeket is kínál Theresa Cheung, az “IBS gyógyító terv” szerzője szerint. Válasszuk a szárított áfonya frissét frissen, mivel a szárított bogyókban a tanninok és az antibakteriális tulajdonságok nagyobb koncentrációban fordulnak elő. A nyugtató italok közé tartozik a borsmenta vagy a kamilla tea. Ha orvosa javasolja sportitalokat vagy folyékony csere-italokat, használjon fel azokat a elektrolitokat, amelyek túlzott hasmenéssel veszítenek.