Hasi fájdalom tünetei és alkohol

A hasfájásnak a túlzott mennyiségű alkohol fogyasztása után tapasztalt tapasztalata nem szokatlan, de bizonyos esetekben csak kis mennyiségű alkoholt igényelhet ugyanaz a reakció. Az enyhe fájdalom nem mindig aggodalomra ad okot, hiszen sok embernek érzékeny gyomra van, amit a megnövekedett gyomorsav irritálhat az alkoholfogyasztás, de a súlyosabb fájdalom az alapbetegség jele lehet. Beszéljen orvosával, ha következetesen tapasztalja a hasi fájdalmat alkohol fogyasztása után.

A gyomorszekréció

Az alkoholfogyasztás még kis mennyiségben is irritálja a gyomor bélését, mivel növeli a sav mennyiségét a gyomorban. Egyes embereknél ez okozhat hasi fájdalmat, hányást vagy hasmenést. Bár valószínűnek tűnik, hogy a magasabb alkoholtartalmú italok, mint a whisky, jobban irritálják a gyomor bélését, az ellenkezője valóban igaz. Az alacsony alkoholtartalmú italok (például a sör és a bor) növelik a gyomorsav szintjét, míg a whisky, konyak és más alkoholtartalmú italok nem okoznak fokozódást a gyomorszekrényben.

Alkohol intolerancia

Az alkohollal szembeni intolerancia az emésztő enzim aldehid dehidrongenáz megváltozásával magyarázható, amely az alkohol lebontásáért felelős. Az enzim megváltozik, így nem tudja megfelelően lebontani az alkoholt, ami problémás tünetekhez vezethet, ha még egy kis alkoholt fogyasztanak. Gyakori tünetek lehetnek hasi görcsök, arckifejezés, émelygés és fokozott szívverés. Az alkohol-intolerancia az ázsiai lakosság körében leggyakoribb. Az alkoholtartalmú italokban, például a hisztaminokban és szulfitokban gyakran előforduló egyéb összetevőknek való intolerancia hasonló tüneteket okozhat.

Ételallergiák

Az alkohollal szembeni tényleges allergia ritka, de sok alkoholtartalmú összetevő gyakori allergének, köztük élesztő, komló, rozs, árpa, búza, szőlő és tojás, illetve tenger gyümölcseinek fehérje. Az allergia gyakori tünetei: hasi fájdalom, súlyos kiütések, légzési nehézség vagy orrdugulás. A súlyos allergiás reakció összeomlást és esetleg halálesetet okozhat. Mivel a tünetek nagyban különböznek személyenként, a hasi fájdalom lehet az egyetlen dolog, amit alkoholos alkoholfogyasztás után tapasztal, ha egy bizonyos összetevő allergiájával szenved. Az alkohol növeli a bél permeabilitását, és több ételrészecskét hagy a szervezetbe, az Allergy UK szerint. Ezért lehetséges, hogy egy adott allergénre csak akkor reagálhat, ha alkohollal találkozol.

Orvosi rendellenességek

A hosszú távú alkoholfogyasztás több gasztrointesztinális rendellenességhez vezethet vagy járulhat hozzá, mint pl. A gyomorhurut, a savas reflux és a gyomorfekély, ami hasi fájdalmat okozhat, amelyet tovább súlyosbítja az alkohol fogyasztása. A máj károsodása, a hosszú távú alkoholfogyasztás közös következménye lehet hasi fájdalom, mint tünet is. Ha emésztőrendszeri betegsége van, például az irritábilis bél szindróma, akkor is kis mennyiségű alkoholfogyasztás hasi fájdalmat okozhat.