Kalóriatartalmú és fehérje szükségleteit

A rákbetegek különleges táplálékkezelést igényelnek, mivel nagyobb a táplálkozási hiány kialakulásának kockázata és alultápláltsága miatt. A táplálkozási státusz változása maga a rák következménye lehet, vagy a rák kezelésének mellékhatása lehet. A rák megváltoztatja a szervezet azon képességét, hogy a makronutrienseket felhasználható formákká válik, ami az izom és a zsír elvesztéséhez vezet. Az egészséges testsúly és a sovány testtömeg fenntartásához egészséges és kiegyensúlyozott étrendet kell fogyasztania. Fontos, hogy magas kalóriatartalmú, magas fehérjetartalmú élelmiszereket válasszon, amikor csak lehetséges, hogy megfeleljen a megnövekedett igényeinek.

A kalóriatartalmú igények a rák során nem azonosak mindenki számára. Az Ön igényei függnek a súlyától, magasságától, a mellékhatások megjelenésétől és a kezeléstől. Azonban a rákos emberek általában nagy kalóriatartalmú étrendet igényelnek a fogyás megelőzése és a kezelés eredményeinek javítása érdekében. Egészséges felnőttek számára a kalóriaszükséglet 20-25 kalóriát tartalmaz kilogramm súlyonként, 1 kg-mal egyenlő 2,2 lb testtömeggel. Rákos betegként azonban 25-35 kalóriát kell fogyasztania testtömegkilogrammonként. Például egy 130 lb. Nőnek szüksége lesz napi 1,477 – 2,068 kalóriára és egy 175 lb. Az ember naponta 988-774 kalóriát igényel.

A fehérje elengedhetetlen a test megfelelő működéséhez. Segíti az izmok, szövetek, vörösvérsejtek és hormonok kialakulását és fenntartását, harcol a fertőzéssel, erősíti az immunrendszert, megakadályozza az izompazarlást és fenntartja az optimális folyadékegyensúlyt. A fehérje jelenlegi javasolt táplálékkiegészítése napi 45-60 g fehérje. A rák hangsúlyozza a szervezetet, akkor szükség lehet több fehérjére, ha kezelés alatt vagy súlyveszteségben vagy veszteséggé alakul ki a zsírral szemben. Fontos, hogy orvosával vagy dietetikusával megbeszéljétek az Ön egyedi igényeit.

Vannak olyan technikák, amelyek segítenek Önnek a magas energiaszükséglet kielégítésében. Több kisebb étel és harapnivalót is fogyasszon a nap folyamán, nem pedig három nagy ételt. Próbáljon enni magas kalóriatartalmú, magas fehérjetartalmú ételeket néhány óra alatt. Ez megkönnyíti az Ön igényeinek való megfelelést anélkül, hogy egy nagy étkezésbe töltené. A legnagyobb étkezést megkönnyítheti, ha érezni fogja a legnagyobb éhezést, és győződjön meg arról, hogy a kedvenc ételeket is tartalmazza. A magas kalóriatartalmú, magas fehérjetartalmú italok, mint a milkshakes vagy kiegészítők fogyasztása növeli a bevitelt. Az étkezés helyett az étkezés helyett folyadékot fogyaszt, ami segít abban, hogy több ételt fogyasszon.

Egyes ételek több kalóriát és fehérjét tartalmaznak, mint mások. Amikor megpróbálja növelni a bevitelt, először válassza ki ezeket az ételeket. A mogyoróvaj, a tojás, a tej, a joghurt, a sajt, a hús, a hal, a baromfi, a szárított bab és a borsó, a sütemények, a pirítós és a kekszek jó választás. Az élelmiszer kalóriájának vagy fehérjetartalmának növeléséhez adjunk vajat vagy margarint a pudingok, tészták, zöldségek, gabonafélék, kenyér és tésztafélékhez. Adjunk hozzá búzacsíra meleg gabonakészítményekhez vagy húsételekhez, majonézhez vagy salátaöntéshez szendvicsekhez, salátákhoz és mártásokhoz. Desszertekben és sült termékekben elpárolgott tejet adjon hozzá, hagyja el a sajtot, töltsön fel tejföllel a burgonyát, szószokat és desszerteket, adj hozzá édesített sűrített tejet a süteményekhez, a tejfürdőkhez és a pudingokhoz, hozzáadja a tojást a tésztákhoz, a húst, a főtt gabonát és a tésztát. Zöldségeket, levest és ételeket. Fontos, hogy minden nap gyümölcsöket és zöldségeket vegyen be a táplálékba, mivel ezek alapvető vitaminokat, ásványi anyagokat, fitokemikáliákat és antioxidánsokat tartalmaznak a rák elleni küzdelemhez.

Kalória szükségletek

Fehérje-szükségletek

Tippek az élelmiszerek bevitelének növeléséhez

Magas kalóriatartalmú, nagy fehérjetartalmú ételek