Koffein és agy köd

A koffein természetesen több mint 60 fajta növényből származik. Szintetikusan is előállítható és hozzáadható élelmiszerekhez vagy italokhoz. A koffein az egyik legelterjedtebb jogi stimuláló szer a világon. Serkentő előnyei azonban negatív hatással vannak, ha túl sokat fogyasztanak. A koffein mérsékelt fogyasztása enyhítheti az agy ködjét, de előidézheti azt is, ha túl sok koffeint fogyaszt.

Az “agytörő” kifejezés nem orvosi diagnózis, és nem is klinikai betegségként ismert állapot. De alkalmanként megtapasztalhatja azt is, ha látszólag egészséges vagy. Agyi köd szubjektív: a tünetek közé tartozik a feledékenység, a rendkívül fáradtság, a fókusz vagy a koncentráció hiánya, valamint a rövid memória eltűnése. Megakadályozhatja a szenzoros és kognitív funkciók megérintésének képességét. Az agytökök elcsúszása nem jár súlyos neurológiai rendellenességekkel, például a demenciával, de az egészségügyi állapotok, beleértve a pajzsmirigy állapotát vagy az alacsony vércukorszintet, agyi ködöt idézhetnek elő.

A koffein hatékonysága azonnali stimuláló hatásából származik – 15 percen belül felszívhatja a lenyelést. A koffein rövid távú előnyei közé tartozik az éberség, a jobb koncentráció, élénk hangulat és a mentális teljesítmény javítása. Ezek a hatások az adagtól függően 3-7 óráig tarthatnak.

Ahogy megy fel a koffein lökésszel, akkor le kell jönnie. Ha hajlamos nagy mennyiségű koffeint fogyasztani, napi több mint 500 mg, akkor agyi köd behatolhat. Az álmatlanság, az ingerlékenység, a rossz koncentráció, a szorongás és nyugtalanság néhány komoly koffein-használat következménye. Ezek a hatások előfordulhatnak órákkal az utolsó adag után, és felszólíthatják, hogy több koffeint fogyasztson a hatások ellensúlyozására. Az ügy azonban ebben az esetben nem a gyógyítás, és érdemes fontolóra venni a nagy dózisú felhasználásból való kivágást.

A koffeinnek vannak előnyei, különösen az orvostudományban. Ha fejfájása van, akkor valószínűleg gyógyszeres adagot ad hozzá hozzáadott koffeinnel, hogy megkönnyítse a fájdalmat. A 2009-es “Kognitív Tudomány” című tanulmány szerint a mérsékelt koffein-használat javíthatja mentális képességeit és enyhítheti a fáradtságot. A fogyatékos mentális képességek és a fáradtság összefüggésben áll az agy ködével. A legfontosabb a mérséklődés, ami napi vagy legfeljebb 300 mg-ot jelent, a MayoClinic.com megjegyzi. Ez körülbelül 4 csésze kávé 5 oz. adagonként.

Brain Fog

A koffein előnyei

Caffeine Következmények

mérséklet