Koleszterin és szoptatás

A koleszterin egy viaszos, zsíros anyag, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Túl sok koleszterin van a vérben, azonban felépül az artériák falaira, és szívbetegségekhez és stroke-okhoz vezet. A szoptató csecsemők magas koleszterinszintet tapasztalnak ápolás közben, és úgy vélik, hogy az anyatejben a koleszterin fontos szerepet játszik az egészségben, jóval az ápolói évek után. A terhes nők a terhesség és a korai laktáció terhére a koleszterinszint biztonságos és természetes növekedését tapasztalják.

Jelentőség a baba számára

Egy csecsemő számára a koleszterin az agy fejlődéséhez kritikus zsír. “Az anyatej sok koleszterint tartalmaz, míg a csecsemőtápszerek jelenleg nem tartalmaznak” – mondja William William Sears, a Kaliforniai Egyetem gyermekgyógyászati ​​klinikai professzora, Irvine és több mint 30 gyermekgondozási könyv szerzője. A koleszterin jó hír lehet a felnőtt étrendeknek, de nem a csecsemők számára. “A természetben előforduló anyatejzsákok valóban könnyen és nagy mértékben felszívódnak egy csecsemő számára, míg a szintetikus anyatej-helyettesítő tápszerek kezdik zsírsavakat tartalmazni, ezen adalékanyagok felszívódása Kevésbé hatékony, mint az anyatejben.

Jelentőség az anyának

A nőknek természetesen magas a koleszterinszintje és a teljes lipidszint a terhesség alatt és után. A szoptató anyák azonban a “British Journal of Obstetrics and Nőgyógyászat” című 1982-es tanulmány szerint a lipidszintek háromszor előbbre esnek vissza a terhesség előtti terhességi tartományukhoz képest, mint a csecsemők. Annak érdekében, hogy pontos koleszterinszintet lehessen olvasni, az 1989-es tanulmány az “Amerikai Orvosi Szövetség folyóiratában” azt javasolja, hogy a nők tartózkodjanak a koleszterinszinttől a szoptatás befejezéséig.

elméletek

A szoptatott csecsemők és a szoptató anyák sokkal jobban érzik magukat, mint mások, amikor az egészséges szíveket érinti. Egy 2002-es tanulmány a “Pediatrics” (az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia folyóirata) és egy 2008-as tanulmány az “American Journal of Clinical Nutrition” című tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy a szoptatott csecsemők a felnőttkorban alacsonyabb koleszterinszintet tartanak fenn. Ezek a tanulmányok arra utalnak, hogy a koleszterin csecsemőként történő fogyasztásával szoptatják a csecsemők jobb kezelés alatt álló koleszterinjét felnőtt korban. Ezenkívül a 2009. májusi “Journal of Obstetrics and Nyncology” című tanulmány azt javasolja, hogy minél hosszabb időn belül a nők szoptassanak, annál alacsonyabb esélye van a magas vérnyomás (magas vérnyomás), a cukorbetegség, a hiperlipidémia (magas koleszterinszint) és a menopauza utáni kardiovaszkuláris betegség kialakulására.

Koleszterin kockázat

Nincsenek magas koleszterin tünetei, és a legtöbb ember nem tudja, hogy mindaddig rendelkeznek, amíg nem szűrik őket. A túlsúlyos és elhízott felnőttek, valamint azok, akiknek családjuk magas koleszterinszintű vagy szívbetegségben szenved, különösen veszélyeztetettek. A National Cholesterol Education Program (NCEP) azt ajánlja, hogy a 20 éves vagy annál idősebb felnőttek koleszterinszintjét 5 évenként ellenőrizzék. Míg a csecsemők esetében általában nem ajánlott a koleszterinszűrés, a CDC azt javasolja, hogy a 2 évesnél idősebb gyermekek koleszterinszintjét ellenőrizzék, ha túlsúlyosak vagy túlsúlyosak, vagy családjukban magas a koleszterinszint vagy a szívbetegség.

Amit megtehetsz

Bár a szoptatás és a koleszterin pontos előnyei még mindig tanulmányozottak, nyilvánvaló, hogy a szoptatás sok előnnyel jár a csecsemők és az anyák számára, és bizonyítottan csökkenti a magas koleszterinszintet meghaladó betegségek és állapotok kockázatát. Beszéljen orvosával és / vagy gyermekorvosával, hogy megvitassa a szoptató baba és a koleszterin tesztek megfelelő az Ön és családja számára.