Kolin és fejfájás

A kolint az ember számára nélkülözhetetlen tápanyagnak tekintik, és fiziológiai hatásai miatt gyakran csoportosítják a B-vitaminokkal. A kolin szintén a neurotranszmitter acetilkolin szintézisét írja le, agyi hírvivő szerepet játszik a magasabb agyi funkciókban és az izomszabályozásban. Néhány tanulmány, különösen az 1980-as évektől, azt jelezte, hogy a véráramban a kolin alacsony szintje bizonyos típusú migrénes fejfájásokhoz kapcsolódik.

A kolin nem vitamin, hanem fontos tápanyag, amelyet táplálékforrásokból kell beszerezni. Az acetilkolin-szintézis mellett az agyban a kolin a sejtmembránok lényeges összetevője, és a májban és az epehólyagban normálisan működik, amint azt az “Emberi táplálkozás biokémiai, élettani és molekuláris vonatkozásai” idézik. A kolin szintén fontos a A mielinhüvelyek egészségét, amelyek az idegrostokat fedik le, és lehetővé teszik az elektromos agyi jelek hatékony továbbítását. Mint ilyen, a kolin magasabb agyi funkciókhoz kapcsolódik, mint például a memória, a hangulat és a megismerés.

Van néhány olyan kutatás, amely összekapcsolja az alacsony kolinszintet a klaszteres fejfájásokkal, a súlyos migrénszerű fejfájásokkal, amelyek sok nap alatt kiszámítható klaszterekben fordulnak elő. Egy, a “British Medical Journal” 1984-es kiadásában publikált tanulmány kimutatta, hogy a cluster fejfájásban szenvedőkben a vörösvérsejt-kolinszint szignifikánsan kisebb volt, mint egy korral összefüggő kontrollcsoport. Továbbá, ha lítiumot adtak fájdalomcsillapításra, a páciens kolin koncentrációja 78-szorosára emelkedett a kontroll szint felett, ami ok-okozati összefüggést jelez. Egyes egészségügyi szakemberek a magas kolinszint és az összes migrénes fejfájás előfordulási gyakoriságának korrelációját vetették alá, de nem minden migrénfajtának van ugyanaz a kiváltója, vagy ugyanazt a biokémiát foglalja magában, amint azt a “Fejfájás mechanizmusa és kezelése” idézte.

Nincs FDA étrendi ajánlás a kolinra, de van egy ajánlott megfelelő bevitele, ami napi 425 mg a nőknél és 550 mg a férfiaknál. A kolint számos ételben találja meg, különösen a marhahús, a tojás, a hal, a csirke, a tej, a karfiol, a spenót és a búzacsíra. A kolint közvetlenül nem lehet táplálékkiegészítőként bevinni, ezért helyettesíthető a lecitin. A fejfájás, a migrén és a klaszterfajták számára különösen a lecitinnel kiegészített lehet hasznos kísérlet, mivel teljesen biztonságos, nem ismert mellékhatásai.

A kolint sokféle ételben találják meg, ám azok, akik a húsoktól és a tojásoktól elakadnak, a hiány kockázatának vannak kitéve. A klaszter fejfájások mellett a kolinhiány összefüggésben áll a májbetegséggel, a csökkent veseműködéssel, a neurológiai rendellenességekkel, a memóriahiánytalansággal, a meddőséggel, a magas vérnyomással, az izomrángással, a csontok rendellenességeivel és a rák elősegítésével kapcsolatban, amint azt az “Emberi biokémia és betegség .”

Kolin

Kolin és Cluster fejfájás

Kolin ajánlások

Hiányossági kérdések