Kolin tojásban

Viszonylag magas zsírtartalmuk és koleszterin tartalmuk ellenére a tojások messze rosszabb hírnevet kapnak, mint amennyit megérdemeltek. Ezek a táplálkozáscsomagolt természeti csodák tartalmaznak fehérjét, fontos aminosavakat, omega-3 zsírsavakat, B-vitaminokat, jódot és még sok mást. Egy másik nagyon fontos oka annak, hogy a tojás magas a dietetikusok választási lehetőségeinél, a kolin, egy vízben oldódó, nélkülözhetetlen tápanyag, amelynek nincs kalória értéke, amelyet az emberi test szerény mennyiségben termel. Csak megfelelő táplálkozáson keresztül érheti el a napi 550 mg ajánlott bevételt a férfiaknál és 425 mg a nők esetében.

Egyetlen, 44 gramm vagy 1,5 uncia közepes tojás 110 mg kolint tartalmaz, amelyből körülbelül 90 százalék a tojássárgából származik. Ez azt jelenti, hogy a reggeli főtt tojás a napi ajánlott bevétel 20 és 26 százalékát teszi ki egy férfi vagy egy nő számára. Az Egyesült Államokban az átlagos étrend 300 mg kolint ad naponta. Add hozzá még egy tojást, és nagyon közel lesz a DRI-hez.

A kolin fontos előfutára az acetilkolin, a legelterjedtebb neurotranszmitter, és fontos szerepet játszik az idegi kommunikációban és a motorszabályozásban. A megfelelő kolin bevitel nélkül a szervezet nem képes megfelelően szintetizálni az acetilkolint. Kevés kutatás létezik a kolinról és a mentális egészségről, de a kutatók megállapították, hogy a megfelelő bevitel megelőzheti a szorongást és segíthet enyhíteni a legtöbb neurológiai rendellenességet.

A kolin szintén fontos szerepet játszik a sejtmembránokban, elősegíti az ateroszklerózis megelőzését, a homocisztein felhalmozódását (magas szintek kapcsolódnak a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez), és megakadályozza, sőt megismétli a máj steatosist (túl sok zsír a májban). Néhány tanulmány említi koleszterinszint-csökkentő képességét.

A kolin még fontosabb szerepet játszik a gyermeke idegrendszeri fejlődésében, mert elősegíti a születési rendellenességek, például a spina bifida megelőzését. A terhes nőknél a DRI kissé magasabb, mint az átlagos felnőtt nőnél – 450 mg helyett 425 mg.

A tojások Choline puncsot csomagolnak

Mentális egészség

Egyéb egészségügyi előnyök

Kolin a terhességben