Lehet a narancs természetes hashajtó?

A székrekedés gyakori probléma, amit a legtöbb ember egy időben tapasztal. Ritkán előforduló bélmozgások kellemetlenséget okozhatnak. Bár sokan fordulnak a hashajtókhoz az alkalmi székrekedés megkönnyebbüléséhez, bizonyos ételek természetes módszert jelenthetnek a székrekedés megoldására és megelőzésére. Bár a narancs és egyéb citrusfélék nem igazak a hashajtóknak, olyan anyagot tartalmaznak, amely segít megőrizni a bélmozgását és a székletet puha.

Székrekedés

A székrekedés olyan gyomor-bélrendszeri állapot, amely megváltoztatja a bélmozgások normális gyakoriságát. A székrekedésben szenvedők általában kevesebb mint három székletet töltenek hetente. A bélmozgás kellemetlenséget okozhat a széklet kemény, száraz textúrája miatt. A székrekedés gyakori tünete a törés, hogy átadja a bélmozgást. Bal kezeletlenül ez a feltétel növelheti a fekélytelenség kialakulásának kockázatát, a végbél előfordulását és az aranyérmet.

hashajtók

A hashártyák a könnyebb bélmozgásokhoz vezethetnek, de a hashajtó gyakori alkalmazása lusta bél szindrómát okozhat, amely akkor következik be, amikor a belek a hasmenésektől függenek. A laxatives különböző módon működik. Stimuláns hashajtók a belek ritmikus összehúzódását okozzák, míg a széklet lágyítói könnyebb székletet hoznak létre a széklet nedvesítésével. Egyes hashajtók rostot tartalmaznak, ugyanaz a gyümölcsből származó anyag, amely segíthet a székrekedés enyhítésében.

narancs

Csökkentsük a székrekedést a friss gyümölcsök bevitelének növelésével, valamint egyéb rostokat tartalmazó élelmiszerekkel, például zöldségekkel és teljes kiőrlésű gabonákkal. A napi 20-35 gramm szál felhasználása segíthet csökkenteni a székrekedés kockázatát. Az USDA National Nutrient Database szerint az egyik nagy narancs körülbelül 4,4 gramm teljes étkezési rostot tartalmaz. Ez a tápláló rostforrás a szervezetben körülbelül 98 milligramm C vitaminnal, 333 milligramm káliummal és 74 milligramm kalciummal látja el a szervezetet.

óvintézkedések

A rostokat tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiséget adnak a székletnek, és gyorsítják a belseje mozgását, bár a túlságosan sok táplálékszál csökkentheti bizonyos antidepresszáns gyógyszerek hatékonyságát, beleértve az amitriptilint és a doxepint is. Az étrend túlzott mennyiségű rostja is puffadást és gázt okozhat. Ha túl sok ételt fogyaszthat, csökkentheti az egyéb ételek fogyasztását, ami potenciálisan táplálkozási hiányhoz vezethet. Beszéljen kezelőorvosával, ha gyakori székrekedés tapasztalható, vagy ha az étrendhez szálasanyagot ad hozzá, nem könnyíti meg a székrekedésedet.