Magasság és sinus fájdalom

A hegymászás, a merülés és a légi közlekedés magassági változásai fejfájást okozhatnak az arc területén. A nyálkahártya, orrpolipok vagy az orrjáratokban fellépő rendellenességek megakadályozhatják a kis légüregeket az arccsonton belül, az orrnyereg mögött és a szemek felett és mögé. Súlyos sinus-fájdalom alakulhat ki a légnyomás változása esetén, ha hideg vagy szinusz fertőzéssel repül.

Anatómia és magasság

A szinuszok, amelyek csökkentik a koponyacsontok súlyát, és biztosítják a kamrákat, hogy rezonálják a hangot, az orrjáratokhoz keskeny nyílásokon keresztül kapcsolódnak. A sinus-fájdalom nyomást vagy fájdalmat jelent a szem körül vagy mögött. A fájdalom abbahagyja, amikor a szinuszok belsejében a nyomás egyenlő a környező szövetben lévő nyomásnak. A levegőben feloldott gázok növekvő tengerszint feletti magassággal és csökkenő magassággal bővülnek. Normális körülmények között a szinuszok kiegyenlítik a fejben lévő nyomást. A nyomás felhalmozódik, amikor a gázok kibontakoznak, és nem tudnak menekülni, mert a keskeny nyílások blokkolva vannak.

kockázatok

A fül-, orr- vagy szinuszfájdalmak fokozzák a sinus-fájdalom veszélyét a magassági változásokkal. A sinusfertőzések vagy rendellenességek vagy légzőszervi megbetegedések nyálkahártyákat okozhatnak a szinuszok felépítésében és blokkolásában. Ez az elzáródás megtarthatja a szinuszokat a nyomás kiegyenlítésétől.

Megelőzés

Lenyelni vagy rágni a gumit, hogy segítsen megtartani a szinuszjáratokat. Kerülje a szabadidős búvárkodást vagy repülést, ha légúti betegsége van. Ha repülni kell, használjon orrdugítót a repülés előtt. Próbáljon meg nem hajlítani előre a fejjel lefelé, mert ez növelheti a sinusnyomást.

Kezelés

Az over-the-counter fájdalomcsillapító gyógyszerek, például az acetaminofen és az ibuprofén csökkenthetik vagy enyhíthetik a fájdalmat. A sinus fájdalom teljes megkönnyebbüléséhez azonban csökkent nyomás szükséges a szinuszokban, és csak akkor következik be, ha a járat vége. Az Egészségügyi Világszervezet a Nemzetközi Utazási és Egészségügyi 2007. évi jelentésében azt javasolja, hogy próbálják ki a valsalva manőverét a nyomás enyhítésére. Ehhez csukja be a szájat és csúsztassa az orrát, majd rövid nyomást gyakoroljon a nyomás ellen.

Egyéb feltételek

Az állandó fájdalomcsillapító fejfájásnak más oka lehet, mint a sinus fájdalom, és orvosnak kell értékelnie. A hegyi hegymászók által tapasztalt fejfájás vagy az utazás a nagy magasságokig a hegyvidéki betegség része lehet, akit hegyi betegségnek is neveznek. A magassági betegség a szervezet reakciója a levegő oxigénszintjének csökkentésében. A hirtelen fejfájás mellett a tünetek közé tartozhat a légszomj, fáradtság vagy szédülés, koncentrálhatatlanság, hányinger és hányás. Ezek a tünetek az alacsonyabb magasságokhoz való visszatéréssel is megoldódnak, de szükség lehet oxigénre és további orvosi kezelésre.