Orr és glutén

A gluténtartalmú ételek fogyasztása számos olyan tünetet okozhat, akik érzékenyek rá, de az orrfolyás nem jellemzően egyikük. Gyakran előfordul, hogy az orrfolyás egy élelmiszer allergia jele, amelyből a búza – általánosságban a gluténnel társult – gyakori kiváltó tényező. Mivel az ételallergia tünetei és a glutén intolerancia hasonlóak, fontos, hogy orvoshoz forduljon, hogy megfelelő diagnózist kapjon.

Glutén tények

A glutén a búza, rozs, árpa és más gabonafélékben található fehérjék csoportjába tartozó név. Gyakran használják a kenyér elkészítéséhez, mert a tésztát szálkásabbá teszi, és segít megragadni a kelesztő szerek által létrehozott levegőt, például az élesztőt, ami a kenyeret emeli. Bár a glutént gyakran használják az élelmiszerekben, más termékekben is megtalálhatók, beleértve a gyógyszereket, vitaminokat és az ajakbalzsamokat. Vannak, akik erős reakciót mutatnak a gluténre, ami többszörös súlyos tüneteket okozhat. A glutén-érzékenység és a cöliákia a legelterjedtebb gluténnel kapcsolatos betegségek.

A tünetek rundown

A glutén érzékenység és a cöliákia gyakran összekeverik egymással, mivel tüneteik hasonlóak, de különböző okai vannak. A glutén érzékenysége kevésbé súlyos és nem okoz hosszú távú károsodást a szervezetben. A lisztérzékenység azonban olyan autoimmun állapot, amely károsíthatja a vékonybelet, ami a tápanyagok felszívódásához vezethet. Mindkettőnek hasonló tünetei vannak, amelyek magukban foglalhatják az emésztési problémákat (pl. Puffadás és hányinger), valamint az ízületi fájdalmat, vérszegénységet, csontritkulásokat és a lábérzékenységet. A nem kezelt lisztérzékenység rossz táplálkozást és az ehhez kapcsolódó problémákat okozhat, például súlyos fáradtság és szervi károsodás. Bár az allergiás tünetek, mint például kiütés és viszkető bőr, mind a cöliákia, mind a glutén érzékenységével együtt fejlődhetnek, az orrfolyás nem általánosan ismert tünet.

Ételallergia

A glutén allergia nem gyakori, de a búza allergia nagyon gyakori, különösen a gyermekeknél, az élelmiszerallergiás kutatás és oktatás szerint. A búza allergiáját gyakran összekeverik a glutén érzékenységgel vagy a cöliákia betegséggel, mivel a búza az ilyen domináns gluténforrás, és a betegségek tünetei hasonlóak lehetnek. A búza allergia tünetei lehetnek az emésztéssel kapcsolatos problémák, például hasmenés vagy puffadás, valamint az allergia jellegzetességei, mint például az orrfolyás, tüsszögés, köhögés vagy a szájban szokatlan ízlés. A súlyos allergia a szervezetbe ütközhet, ami végzetes lehet.

Helyes kezelés

Ha folyamatosan egy émelygést tapasztal egy bizonyos táplálkozás után, fontos, hogy szakképzett egészségügyi szakemberrel konzultáljon a megfelelő diagnózis érdekében. Sok olyan termék, amely glutént tartalmaz, tartalmaz búzát vagy más lehetséges allergéneket is, ezért fontos pontosan elkülöníteni a pontos okot. A gluténmentes táplálkozás a glutén érzékenység és a lisztérzékenység közös kezelése, és segíthet a búza allergiában. Ne vállaljon ilyen étrendet anélkül, hogy először orvoshoz fordulna. Ha allergiát diagnosztizál, akkor adrenalinnal injekciós tollat ​​kaphat – ez segít megakadályozni a szervezet megrázkódását – valamint az elkerülendő ételek listáját.