Vitaminok és spirulina veszélyesek?

Azóta, hogy a spirulina az 1960-as évek végén népszerű egészségügyi kiegészítéssé vált, a hívei az A-vitamin, fehérje és egyéb tápanyagok gazdag táplálékként gazdagították. Miközben az emberek világszerte nőnek és eszik spirulina, legtöbbjük biztonságosan, néhány lehetséges kockázattal jár.

A-vitamin és béta-karotin

Az elegendő A-vitamin elengedhetetlen a csontnövekedés, a látás és az immunrendszer védelme szempontjából. Az A-vitamin részben felelős az egészséges bélések növekedéséért a szemében és az emésztési, húgyúti és légzőrendszerekben. Két alapvető típusa van: az állati eredetű retinol, és a növényekben talált karotinoidok, melyeket a szervezet retinol alakul át. A béta-karotin a test könnyű karotinoidja. Az A-vitamin A RDA 700 mikrogramm a nőknél és 900 a férfiaknál. Amikor béta-karotinnal táplálkozik, testetek csak annyira átalakul az A-vitaminhoz, amennyire szüksége van. A Béta-karotinra nincsen RDA, és még a nagy mennyiségben is biztonságosnak tekinthető, kivéve a dohányzókat.

Spirulina

A Spirulina egyfajta kék-zöld algák, amelyeket tavakban és gazdaságokban termesztenek világszerte. Az algák fogyasztása legalább az Aztechekhez vezet, akik kék-zöld süteményekké szárították. A Spirulina magas koncentrációban tartalmaz fehérjét, és jó forrás az A-vitamin és a vas számára. A kiegészítést a fogyókúra, a szénanátha, a PMS, a cukorbetegség és számos más körülmény között is felhasználják, amelyek nagy részében nincs szilárd tudományos támogatás. Ehető a szárított vagy nyers, de több tápanyagot tartalmaz szárított formában.

A-vitamin a Spirulina-ban

Szárított spirulina szokatlan abban, hogy tartalmaz mind az A-vitamint, mind a béta-karotint. A fél csésze 171 mikrogramm A-vitamint és 342 mikrogramm béta-karotint tartalmaz. Ez együtt növeli a férfiak és a nők napi A-vitamin-szintjének több mint felét. A nyers spirulina sokkal kevésbé tápláló, csak körülbelül 16 mikrogramm A vitamint tartalmaz.

óvintézkedések

Bár a spirulina az A-vitamin jó forrása, rendkívül valószínűtlen, hogy túlságosan elfogyasztja a túladagolást. Az elfogadható felső határ 3000 mikrogramm, ami azt jelenti, hogy közel 20 csésze szárított algát kell enni, ami még a legélénkebb spirulina szerelmeseinek is nagy kihívást jelent. Ha ezt naponta végezte, idővel kumulatív A-vitamin túladagolással szembesülhet, amely csontritkuláshoz, születési rendellenességekhez és májkárosodáshoz vezethet. Sokkal valószínűbb, hogy olyan állapotot kaphat, amely nem keveredik jól a spirulina-val, vagy hogy szennyezett tételt kap. Ha van fenilketonuria vagy bármilyen típusú autoimmun betegség, ne szedjen spirulina. Ha terhes vagy gyógyszert szed, feltétlenül beszéljen orvosával, mielőtt kiegészítené az étrendjét. Csak olyan kékzöld algákat vásárolnak, amelyeket mintakrosztinákra és más szennyeződésekre teszteltek. A szennyezett algák hányingert, szorongást, májkárosodást és akár halált okozhatnak.